Skip to main content

Oog voor Passie 
Border Collies in de Lage Landen

Weinig rassen tonen zo veel passie als de Border Collie. Passie waarvoor ze gemaakt zijn, het hoeden van de kudde. Met evenveel energie en overgave heeft het ras zich onderscheiden in moderne bezigheden als obedience, agility en fly ball.

Aan al die uitingen van werk- en sportdrift wordt in het eerste Nederlands-
talige standaardwerk ongekend veel aandacht besteed. Maar dat wil niet zeggen dat die andere tak van Borderliefhebberij, in en rondom de tentoonstellingsring, niet over het voetlicht gebracht wordt. Ook voor dit deel van het lijvige boek geldt dat zowel de beginnende als de ervaren liefhebber van het ras rijkelijk bediend wordt.

Lage Landen
In een standaardwerk als ‘Oog voor Passie’ wordt natuurlijk sterk gefocust op de oorsprong en de ontwikkeling van het ras. Op pagina een van het boek al waant de lezer zich in de Schotse Hooglanden, daar waar de Border Collie gevormd is tot ’s werelds beste schapenhoeder. Er komt een ware optocht voorbij van fokkers en boeren/herders, de een nog kleurrijker dan de ander, die het ras gemaakt en vervolmaakt hebben. ‘Border Collies in de Lage Landen’ biedt echter meer. Moet veel meer geven, want de belangen van het ras in ons land worden reeds meer dan 25 jaar behartigd door de Border Collie Club Nederland (BCCN)|Het is dus de hoogste tijd dat de geschiedschrijving van het ras en zijn vereniging in Nederland degelijk wordt vastgelegd. Op een bescheidener schaal geldt hetzelfde voor België. Het zou onbehoorlijk zijn om geen aandacht te besteden aan de gedeelde Borderpassie met onze zuiderburen; ons taalgebied is toch al zo klein.

Information in English

‘Oog voor Passie, Border Collies in de Lage Landen’ is without doubt a standard work. It is written with obvious understanding and love for the Border Collie by Henk Verhoeven. Literally every aspect of this highly versatile breed is extensively covered. The scores of photographs alone, including the many breathtaking full-colour ones by Andy Nickless, make this book into one of the best in any language.

BackTitle:
Oog voor Passie
Border Collies in de Lage Landen

Language: Dutch

Price:
Out of print